Rezultati kvantitativnog istraživanja u sklopu projekta Temida

Tokom 2023. godine proveli smo istraživanje u sklopu projekta „Temida“ – osnaživanje OCD-a u zaštiti ljudskih prava zatvorenica. Cilj istraživačkog rada je analizirati kvalitetu života zatvorenica u Kaznionici u Požegi, s naglaskom na aspekte ljudskih prava. S obzirom na nedostatak opsežnih istraživanja o toj skupini u Republici Hrvatskoj, istraživanje će poslužiti kao osnova za daljnja istraživanja i mjerenje napretka stanja ljudskih prava u kaznionicama. Fokus istraživanja je na uvjetima izdržavanja kazne zatvora i njihovom utjecaju na dobrobit i ponašanje zatvorenika.

Cilj istraživanja je detektirati kritične faktore koji utječu na status prava zatvorenica, kako bi se stvorili preduvjeti za preporuke temeljene na činjenicama. Istraživanje je provedeno u Kaznionici u Požegi, s posebnim naglaskom na autonomiju, odnose, sigurnost, kontakt s vanjskim svijetom, provedbu aktivnosti, sadržaj i pogodnosti te mentalno zdravlje zatvorenica. Istraživanje se oslanja na prethodna istraživanja koja su istakla važnost tih aspekata za kvalitetu života zatvorenika. Metodologija istraživanja uključuje anketni upitnik HM Prison Service „Measuring the quality of prison life“. U istraživanju je sudjelovala ukupno 51 ispitanica, a prilikom odabira uzorka korištena je ne-probabilistička metoda uzorkovanja, odnosno metoda namjernog uzorka.

Rezultati istraživanja su ukazali na nizak stupanj zadovoljstva zatvorenica s određenim aspektima kvalitete života u zatvoru. Duljina kazne, nacionalnost i zatvorski režim nisu značajno povezani sa samoprocjenom zadovoljstva kvalitetom života. Jedan od značajnijih nalaza je da postoji povezanost između održavanja značajnih aktivnosti obrazovanja i samoprocjene mentalnog zdravlja. Isto tako, zapažena je povezanost između pružanja kvalitetnog sadržaja i pogodnosti te samoprocjene mentalnog zdravlja.

 Ispitanice ističu važnost stručne podrške, obrazovanja te pravednog sustava nagrada i kazni. U konačnici, ovo istraživanje naglašava važnost kontinuirane evaluacije i poboljšanja uvjeta života u zatvoru, kao i pružanja podrške zatvorenica u njihovom procesu resocijalizacije kako bi se poboljšala njihova kvaliteta života unutar zatvorskog sustava.

#acfcroatia #acfhrvatska #acfprojekti

Projekt “Temida” financira Active Citizens Fund Hrvatska.

Previous
Previous

Održana radionica “MEĐUNARODNI STANDARDI I MEHANIZMI ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA“

Next
Next

Rezultati kvalitativnog istraživanja u sklopu projekta Temida