Rezultati kvalitativnog istraživanja u sklopu projekta Temida

Tokom 2023. godine proveli smo istraživanje u sklopu projekta „Temida“ – osnaživanje OCD-a u zaštiti ljudskih prava zatvorenica. Cilj kvalitativnog dijela istraživanja je spoznati specifične mogućnosti i izazove ostvarivanja prava žena u institucionalnoj kaznenoj rehabilitaciji, tijekom izdržavanja kazne zatvora u Republici Hrvatskoj.

Istraživanje "Temida" fokusira se na prava žena zatvorenica u Požeškoj kaznionici, posebno u vezi s reproduktivnim zdravljem, roditeljstvom te obrazovanjem i zapošljavanjem nakon izlaska iz zatvora. Kroz kvalitativni dio istraživanja, koje je provedeno na uzorku od 10 žena, istraživani su specifični izazovi i mogućnosti ostvarivanja tih prava. Sudionice su pokazale različite razine obrazovanja, starosti te obiteljske situacije.

U pogledu reproduktivnog zdravlja, većina sudionica ističe redovite ginekološke preglede, iako su neke izvijestile o problemima dugog čekanja ili neugodnosti u korištenju tih usluga. Također, spomenute su edukativne aktivnosti o zaštiti od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, iako su neke sudionice propustile te aktivnosti zbog starosti ili nepostojanja potrebe.

U kontekstu roditeljstva, sudionice su imale pravo na posjete, telefonske razgovore i video pozive s djecom. Neki su izazovi uključivali udaljenost od mjesta prebivališta, financijske troškove putovanja te problem pandemije Covid-19, koja je ograničila kontakte s obitelji. Neki su se suočili s problemom alternativne skrbi za djecu, kao i s problemima u kontaktu sa socijalnim službama.

Što se tiče obrazovanja i zapošljavanja, neke sudionice nisu iskazale potrebu za dodatnim obrazovanjem, dok su druge prepoznale važnost obrazovanja za pronalazak posla nakon izlaska iz zatvora. Također, neke su bile voljne prenositi svoje znanje drugim zatvorenicama.

Istraživanje identificira nekoliko ograničenja, uključujući mali uzorak i nedostatak suglasnosti za ispitivanje djevojaka u odgojnim ustanovama. Unatoč tim ograničenjima, istraživanje doprinosi razumijevanju prava žena zatvorenica i pruža temelj za buduća istraživanja i poboljšanja politika i praksi u području ljudskih prava zatvorenica.

#acfcroatia #acfhrvatska #acfprojekti

Projekt “Temida” financira Active Citizens Fund Hrvatska.

Previous
Previous

Rezultati kvantitativnog istraživanja u sklopu projekta Temida

Next
Next

Učenje o terapiji usmjerenoj na rješenje