Učenje o terapiji usmjerenoj na rješenje

Na dvodnevnoj radionici terapije usmjerene na rješenje (Solution-focused brief therapy), SFBT, koja je održana u okviru projekta Temida - osnaživanje OCD-a u zaštiti ljudskih prava zatvorenica, zaposlenice Udruge za kreativni socijalni rad i Roditelji u akciji – Roda značajno su proširile svoje vidike i stekle novu i korisnu vještinu koja ih je osnažila za pružanje podrške zatvorenicama i maloljetnicama što je i bio jedan od ciljeva projekta. Radionica je održana 25. i 26. ožujka 2024. u Zagrebu.

SFBT tehnika je pristup koji nudi vrlo jasne i konkretne korake na putu prema željenoj promjeni kroz osvještavanje postignuća i usmjerenost na rješenje, a ne na problem. Pretpostavka ovog pristupa je da promjene nastaju iz nekoliko glavnih izvora: osobne motivacije za poboljšanje kvalitete života, fokusiranja na vlastitu poželjnu budućnost, odnosno promjenu te na spoznaje o vlastitim vještinama, kapacitetima i resursima kojima raspolažemo. Ovaj lako primjenjiv pristup osnažuje osobu da kroz male korake i uspjehe, otkriva svoju unutarnju snagu i otpornosti za izgradnju rješenja umjesto da rješenje svojih problema vidi u onome na što ne može utjecati.

Kroz niz vježbi sudionice ove radionice vješto je vodila Sandra Šipka, psihologinja i certificirana SFBT praktičarka iz udruge Rehabilitacijski centar za stres i traumu iz Zagreba. Iako su na radionici sudjelovale različite stručnjakinje s velikim iskustvom rada s ranjivim skupinama, ova tehnika pomogla im je da usvoje nove vještine kojima će u svom budućem radu biti još bolja podrška svojim korisnicama. Sudionice su kroz dinamične praktične vježbe uz koje su se dodatno povezale i zabavile, na različitim primjerima učile definirati poželjnu budućnost, formulirati pitanja kojima se dolazi do rješenja, identificirati vlastite snage i resurse te koristiti ljestvicu za mjerenje napretka.
Usvojena tehnika pridonijet će kontinuiranom osnaživanju zatvorenica i maloljetnica upućenih na izdržavanje kazne zatvora, zaštiti njihovih ljudskih prava i promicanje tolerancije što su bili neki od ciljeva projekta Temida.

#acfcroatia #acfhrvatska #acfprojekti

Projekt “Temida” financira Active Citizens Fund Hrvatska.

Previous
Previous

Rezultati kvalitativnog istraživanja u sklopu projekta Temida

Next
Next

Poziv na radionicu “MEĐUNARODNI STANDARDI I MEHANIZMI ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA“ za zaposlenike udruga