Održana radionica o seksualnom i reproduktivnom zdravlju za žene u Kaznionici u Požegi

U okviru projekta TEMIDA - osnaživanje OCD-a u zaštiti ljudskih prava zatvorenica Roda je 12. srpnja u Kaznionici u Požegi, u suradnji s primaljom Erikom Spirić, održala radionicu o seksualnom i reproduktivnom zdravlju za žene u reproduktivnoj dobi.

Na poziv se odazvalo sedam žena koje su pažljivo slušale o zaštiti od spolno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće, svojim pravima u ginekološkim ambulantama i općenito u zdravstvenom sustavu. Pričale smo o dostupnoj kontracepciji, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, o kirurškom i medikamentoznom pobačaju. Upoznale smo ih s pravom na suodlučivanje, obaviještenost, prihvaćanje ili odbijanje pojedinog postupka, pristup medicinskoj dokumentaciji, povjerljivost, privatnost i na druga prava koja imaju sukladno važećem Zakonu o zaštiti prava pacijenata. Na primjerima smo im objasnile metodu BIRAJ koju mogu koristiti na ginekološkim pregledima kako bi aktivno suodlučivale o svom zdravlju.

Interes za "ženske" teme bio je izniman, pitanja su išla jedno za drugim, a dva sata su bila premalo. Iako smo ih na radionici vidjele prvi puta, sve barijere su nestale kada smo počele govoriti o temama koje su im iznimno važne i koje se tiču njihovog zdravlja. S nama su podijelile svoja osobna iskustva trudnoće, majčinstva, liječenja neplodnosti i gubitka djeteta. Kroz kratki upitnik samoprocjene svojih iskustava u zdravstvenim ustanovama osvijestile su u kojoj mjeri su poštovana ili narušena njihova ljudska prava. Ove su radionice jasno pokazale koliko djevojkama i ženama trebaju edukacije o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, ali i zdravstveno opismenjavanje.

Sudionice su zamoljene da nakon edukacije ispune evaluacijske upitnike, na što se odazvalo svih sedam sudionica.
Ovo su njihovi odgovori:
Na pitanje u kojoj mjeri obrađene teme smatraju korisnima i važnima, 6 sudionica odgovorilo je s najvišom ocjenom 5, a jedna sudionica ocjenom 3.
Na drugo pitanje koliko su zadovoljne načinom na koji je radionica organizirana i provedena, 6 sudionica odgovorilo ocjenom 5, a jedna sudionica ocjenom 4.
Na pitanje trebaju li se edukacije ovog tipa i dalje prevoditi, 6 sudionica je odgovorilo ocjenom 5, dok je jedna odgovorila vrlo dobrom ocjenom.

#acfcroatia #acfhrvatska #acfprojekti

Projekt “Temida” financira Active Citizens Fund Hrvatska.

Previous
Previous

Virtualna izložba radova nastalih na projektu “Umjetnost je i u meni i u tebi”

Next
Next

Održana radionica za maloljetne počiniteljice kaznenih djela o odnosima u intmnim vezama