Posjet Kaznionici u Požegi u okviru projekta Temida

U okviru projekta TEMIDA koji ima cilj osnaživanje organizacija civilnog društva u zaštiti i unapređenju  ljudskih prava zatvorenica, udruge Roditelji u akciji - Roda i Udruga za kreativni socijalni rad posjetile su kaznionicu u Požegi. 
Osim zaposlenica udruga, u cjelodnevnom posjetu kaznionici sudjelovali su predstavnici resornih ministarstva, ureda Pravobraniteljice te saborske zastupnice. 

Cilj projekta je doprinijeti poboljšanju zaštite ljudskih prava zatvorenica i maloljetnica na izdržavanju kazne zatvora kroz jačanje i umrežavanje organizacija civilnog društva, državne uprave, resornih ministarstava i drugih relevantnih dionika. 

Uz navedeno, projekt predviđa osmišljavanje i provedbu niza inovativnih zagovaračkih aktivnosti s ciljem kontinuiranog osnaživanja zatvorenica i maloljetnica upućenih na izdržavanje kazne zatvora uz aktivno podizanje svijesti šire zajednice o važnosti poštivanja ljudskih prava ranjivih skupina i promicanje tolerancije.

Posjetitelji su, uz vodstvo uprave kaznionice, obišli sve zatvorske prostore i građevinske radove te stekli uvid o trenutnom stanju obnove zatvorskih jedinica i zgrada te prostore koje zatvorenice momentalno koriste poput materinskog odjela, pušionica, kupaona, sportskih i vanjskih dijelova, poluotvorene kaznionice i Odgojnog zavoda u kojem obitavaju maloljetnice koje izvršavaju odgojnu mjeru.
Kroz razgovor sa zatvorenicama prisutni su dobili informacije na koji način ostvaruju svoja prava na rad i novčana primanja, obrazovanje, zdravlje, posjete, primjeren zatvorski tretman, a zatvorenice su imale i prilike predstavnike vlasti te ureda Pravobraniteljica upoznati s eventualnim problemima s kojima se susreću. 

U okviru posjeta, udruga Roda organizirala je radionicu sa zatvorenicama na kojoj se razgovaralo o njihovim iskustvima i izazovima roditeljstva u zatvorskom okruženju. 

Posjetitelji su obišli i prostore kaznionice u kojima se odvijaju posjeti djece roditeljima koji su lišeni slobode te su imali priliku razgovarati o načinima kontakta djece s roditeljima za vrijeme služenja zatvorske kazne, kao i o svim drugim aspektima zaštite njihovih prava i interesa, posebice o aktivnostima i mogućnostima za unapređivanje roditeljstva zatvorenica.
Također, obišli smo i izdvojeni objekt Otvorenog odjela “Đokić” u kojem boravi 6 zatvorenica koje samostalno vode brigu o sebi te se na taj način pripremaju na odgovoran život na slobodi u skladu sa društvenim normama i pravilima. 

Na zajedničkom sastanku koji je uslijedio nakon posjete posjetitelji su upraviteljici Odgojnog zavoda Ranki Farkaš te upravitelju kaznionice Tomislavu Ferencu i njihovim suradnicima prenijeli svoje dojmove, pohvale za rad, ali i izazove vezane uz zatvorske uvjete, poštivanje prava zatvorenica, posebice one vezane uz roditeljstvo u zatvorskom okruženju.

#acfcroatia #acfhrvatska #acfprojekti

Projekt “Temida” financira Active Citizens Fund Hrvatska.

Previous
Previous

Održana radionica o komunikaciji na društvenim mrežama za provoditeljice projekta Temida

Next
Next

Održana radionica pripreme za tržište rada u Odgojnom zavodu u Požegi