Učenje o romskoj kulturi sa zatvorenicama u Požegi

Radionica pod nazivom "Učenje romske kulture radi lakšeg razumijevanja specifičnosti problema s kojima se susreću Romkinje koje borave u Požegi" održana je u Kaznionici za žene u Požegi 29. siječnja 2024.

Sudjelovalo je sedam zatvorenica romske nacionalnosti te šest zaposlenica Udruge za kreativni socijalni rad i udruge Roda.

Radionica je započela slušanjem tradicionalne romske glazbe i izvođenjem romskih plesova kako bi se stvorila pozitivna atmosfera. Cilj radionice bio je potaknuti razumijevanje romske kulture i specifičnosti s kojima se Romkinje suočavaju izvan i unutar kaznionice. Tijekom radionice, obrađivane su različite teme poput romske kulture, održavanih i zastarjelih običaja, promjena u običajima te ljubavnih veza, romskih svatovskih običaja, dogovaranja brakova, odnosa među parovima te odgoja djece. Aktivno uključivanje zatvorenica i učenje iz njihovih iskustava dalo im je do znanja da su njihova iskustva vrijedna i važna, što je potvrđeno i pozitivnim povratnim informacijama sudionica.

Zaposlenice Udruge za kreativni socijalni rad i udruge Roda odlaze s bogatijim saznanjima o romskoj kulturi, stečenim izravno iz iskustava zatvorenica. Radionica je potvrdila važnost razumijevanja specifičnosti problema s kojima se Romkinje suočavaju u zatvorskom okruženju te je pridonijela jačanju veza između zatvorenica i zaposlenica udruga. Međutim, ova inicijativa nije samo proširila horizonte zaposlenica, već je pridonijela i stvaranju inkluzivnijeg okruženja unutar same kaznionice, potičući međusobno poštovanje i razumijevanje.

#acfcroatia #acfhrvatska #acfprojekti

Projekt “Temida” financira Active Citizens Fund Hrvatska.

Previous
Previous

Održane radionice o prevenciji sagorijevanja na poslu

Next
Next

Održana radionica o komunikaciji na društvenim mrežama za provoditeljice projekta Temida