Klub očeva

Donedavno je na spomen roditeljstva i obnašanja roditeljske uloge prva asocijacija bila majka s djetetom, otac je bio taj koji je osiguravao financijsku stabilnost. No to se promijenilo, očevi postaju sve ravnopravniji u odgoju i sve se ranije uključuju u život djeteta. Zbog svega toga više nego ikada prije potrebno je rasvijetliti važnost očinske uloge u životu djece. Stoga danas očevi imaju puno veće zahtjeve pred sobom kojima moraju udovoljiti da bi se osjećali dobro u očinskoj ulozi.

Brojna literatura govori o ocu kao bitnom čimbeniku djetetovog razvoja i važnoj osobi kroz odrastanje. U današnje vrijeme postoje brojni izazovi koji onemogućavaju kvalitetno provođenje vremena s djecom, od kojih je možda najizraženija prezaposlenost. Stoga je bitno razvijati programe kojima će se doprijeti do očeva i pomoći im da razviju svoju ulogu, a da pritom imaju pomoć i podršku u ostvarivanju tog cilja.

Kroz razgovor s očevima uvidjeli smo da bi mnogi od njih htjeli više vremena provoditi sa svojom djecom te aktivnije sudjelovati u odgoju djece. Zbog zaposlenosti te svakodnevnih obaveza često nemaju vremena i/ili kapaciteta u potpunosti se posvetiti roditeljskoj ulozi. S obzirom da sami to navode te da društvo na njih stavlja sve veći naglasak i očekuje od njih sve veću ulogu, susreću se s novim izazovom.

Kako bi što bolje odgovorili na taj izazov organiziramo:

  • razmjenu iskustava s drugim očevima te međusobno pružanje podrške,
  • pomoć i podršku stručnjaka (edukacija i usmjeravanje),
  • savjetovanje,
  • zajedničke aktivnosti za očeve i djecu.

Kroz 10 radionica prolaze se teme poput: partnerski odnosi, potrebe djeteta, izazovi roditeljstva, nošenje sa stresom i sl. Nakon završenog ciklusa radionica, održavaju se grupe podrške kako bi očevima pružili potrebnu podršku i oslonac.