“KLUB OČEVA”: STRATEGIJE ZA RAZVOJ USPJEŠNE DJECE

Osmu radionicu u sklopu projekta „Klub očeva“ obilježili smo temom strategije za odgoj uspješne djece.

Ove strategije daju ključne informacije za roditelje  kako bi odgojili uspješnu djecu. One su najbolji roditeljski postupci usredotočeni na djelovanje. Strategije se odnose na djecu svih uzrasta. Strategije su usredotočene na djetetovih prvih deset godina. Ali nikad nije prekasno za početak. Za roditelje starije djece to može biti izazovnije, ali vrijedno truda. Neprestano razvijamo odnose sa svojom djecom, bilo da imaju dvije ili dvadeset dvije godine.

U pozadini roditeljskih postupaka vezanih za strategije odgoja uspješne djece nalaze se tri ključna načela: prihvaćanje, granice i dosljednost.

Osnovna ideja u pozadini načela prihvaćanja jest da biste uvijek trebali komunicirati sa svojom djecom (riječima, ponašanjem i ophođenjem) i da ih volite onakva kakva jesu (čak i kada vam se ne sviđa njihovo ponašanje ili odluke). Prihvaćanje je slično bezuvjetnoj ljubavi.

Pokažite empatiju

Empatija je najmoćnije sredstvo koje svi roditelji imaju i uvijek je na raspolaganju. Ako ne znate što učiniti, pokušajte s empatijom. Empatija ima moć učiniti da se netko drugi osjeća shvaćenim. Kada pokazujemo empatiju svojoj djeci, pokazujemo poštovanje prema njihovim osjećajima i njihovoj stvarnosti (koja se često razlikuje od naše). Tako pokazujemo da ih stvarno slušamo i razumijemo.

Prihvatite svoje dijete onakvo kakvo je

Prihvaćanje djece onakvom kakva jesu nije isto što i voljeti ih. Može se dogoditi da se mnogi roditelji koji vole svoju djecu srame ili ih odbijaju jer vole, žele ili razmišljaju o stvarima koje roditelji smatraju neprihvatljivim. Prihvaćanje djeteta kakvo jest ne znači da vam se sviđa ili da odobravate njegovo ponašanje. To je vrlo bitna razlika. Kada prihvaćate svoje dijete, volite ga i prihvaćate onakvim kakvo jest, a ne nužno ono što čini.

Uspostava i jasno prihvaćanje granica drugo je ključno načelo. Djeca trebaju granice jer se osjećaju najsigurnije u obiteljskom okruženju u kojemu su očekivanja i pravila jasna i razumna.

Činite ono što kažete da ćete učiniti

Ovo načelo ima dva pravila: Nemojte postavljati pravila koja ne možete ili nećete provoditi i ispunjavajte svoja obećanja. Važno je da djeca znaju da zaista mislite ono što kažete. Na taj način gradite međusobno povjerenje i poštovanje, koji čine temelj sjajnog odnosa između roditelja i djece.

Načelo dosljednosti usko je povezano s načelom granica. Dosljednost znači zaista učiniti ono što kažete da ćete učiniti; to znači biti predvidljiv. Ako ste dosljedni, ispitivanje granica svodi se na najmanju moguću mjeru jer će djeca brzo naučiti što slijedi. Bez dosljednosti, učinkovitosti pravila i granica uvelike se smanjuje.

Budite dosljedni

Biti dosljedan znači činiti ono što kažete da ćete učiniti; to znači biti predvidljiv. Kada smo dosljedni, ispitivanje granica svedeno je na najmanju moguću razinu jer djeca nauče da zaista mislimo ono što kažemo i da ćemo to provesti do kraja.

Načelo dosljednosti također je vrlo bitno za učinkovitost posljedica. Ako djeca primijete da pravila važe samo ponekad, vjerojatno će nastaviti ispitivati vaše granice.

Nemojte postavljati pravila i određivati posljedice koje ne možete ili neće provoditi. Ali isto tako zapamtite da pravila trebaju biti razumna i da posljedice ne bi trebale biti oštre ili kaznene.

 

Ovom radionicom završili smo prvi ciklus od 8 edukativnih radionica u sklopu projekta Klub očeva.

 

Literatura:

  • Reischer E.: Što sjajni roditelji čine, 75 jednostavnih strategija za odgoj uspješne djece. Harfa. Split, 2018.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *