Otvorenje završne izložbe projekta “Recy moda”

Recy Moda projekt Udruge za kreativni socijalni rad je nastao spontano kao odgovor na iskazanu potrebu mladih koji se školuju za zanimanja u područjima tekstila, odjeće i modnog dizajna, a nemaju financijskih ili materijalnih mogućnosti da nadograde svoja znanja i vještine stečene u redovnom školovanju. Recy Moda projekt započeo je još 2017., a ove godine kao partner na projektu su nam se pridružili Škola za modu i dizajn iz Zagreba te Tekstilno-tehnološki fakultet iz Zagreba.

 

Razlog zbog kojeg smo se odlučili djelovati kao udruga, za mlade osobe iz područja mode i dizajna  je statističke prirode. Prema Mjesečnom statističkom biltenu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (broj 4/2016) nezaposlenost u zanimanju proizvođača odjeće, odnosno dizajnera, čini 30% ukupne nezaposlenosti u obrtničkim zanimanjima, a 14 % u sveukupnoj nezaposlenosti u prethodnom mjesecu. S obzirom na veliku nezaposlenost mladih, budućih modnih dizajnera, kao i činjenicu da se radi o deficitarnom zanimanju u Republici Hrvatskoj, odlučili smo kroz ovaj projekt potaknuti mlade sadašnje i buduće dizajnerice odjeće u Zagrebu na poduzetničko razmišljanje te istodobno i razvijanje njihovih poduzetničkih ideja kako bi ih osnažili i ohrabrili na poduzimanje novih poduzetničkih pothvata ali i na samozapošljavanje.

 

Kroz godinu dana provedbe projekta proveli smo besplatne aktivnosti uz mentorstvo. One su uključivale  praktične kreativne radionice gdje su studenti imali krojenje , šivanje i stručno mentorstvo inžinjerke odjevne tehnologije i modne dizajnerice. Također, pohađali su edukativne radionice iz područja poduzetništva, zapošljavanje i samozapošljavanja uz mentorstvo magistre ekonomskih znanosti.

 

RECYCLING

Prikupljali smo ostatke tekstila od donatora, modnih dizajnera i modnih kuća te brendova koji su nam donirali odjeću sa greškom namjenjenu za otpis. Educirajući mlade u područjima održivog razvoja te korištenja odbačenog tekstila kao besplatnog resursa za stvaranje njihovih najluđih kreativnih eksperimenata, potaknuli smo ih i motivirali da osvijeste važnost smanjenja tekstilnog otpada te da jednog dana kada budu poduzetnici razmišljalju o važnosti smanjenja otpada (tekstil i tekstilna industrija su nakon nafte najveći zagađivači okoliša), te da postanu odgovorni dizajneri koji će u budućnosti stvarati svoje modele prema načelima ekološki održivog i odgovornog  poslovanja.

 

Završna izložba radova polaznika prikaz je truda iznimno vrijednih i talentiranih mladih ljudi koji su sudjelovali u ovom projektu. Otvorena je u galeriji Tekstilno-tehnološkog fakulteta od 26. studenog 2019. do 06. prosinca 2019.g.

Izlažu samostalno izrađene vlastite radove te neke od radova nastalih na timskim ‘’izazovima’’ koji nose naziv Recy moda.

 

Mnogi sadašnji ali i bivši studenti sudjelovali su u radionicama a samostalne radove izlažu Helena Drkelić, Antonija Bucić, Nikolija Baretić, Patricia Bartolec, Zoe Znaor, Ines Barić, Karla Ćorluka, Helga Alaker , Marijeta Markovina

 

Šarenilo formi, odjevnih predmeta i tehnika prikaz su različitih eksperimenata prilikom izrade ali i ograničenih mogućnosti jer svi su modeli nastali od reslova tekstila manjih od 50 cm, te donacija oštećene odjeće poznatog brenda koji smo dobili na korištenje.

Ograničeni prostorom, resursima i doniranim reslovima najrazličitijih vrsta materijala, ali i praktičnim znanjem uspjeli su realizirati svoje modele te ih predstaviti na završnoj izložbi.

 

Projekt Recy moda je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *