Vijest o projektu “Aktivno građanstvo zatvorenika”

U briselskom regionalnom parlamentu smo pred 140 sudionika predstavili naš rad na projektu Aktivno građanstvo zatvorenika kroz koji smo u Zatvoru u Zagrebu i u naš pravosudni sustav uveli novi način rada sa zatvorenicima kroz restorativne prakse. Cilj naših napora je unaprijeđenje odnosa zatvorenika s drugim ljudima u njihovoj okolini, kako unutar zatvora tako i u njihovim obiteljima te široj zajednici nakon izlaska. U Hrvatskoj smo kroz niz radionica poticali jačanje kompetencija za aktivno i konstruktivno djelovanje u konfliktnim situacijama te za preuzimanje odgovornosti za svoje postupke.

Naši projektni partneri iz Belgije, Nizozemske, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva su nove prakse aktivnog građanstva zatvorenika uvodili kroz sport, umjetnost, volontiranje građana u zatvorima, demokratske prakse su-odlučivanja o životu i aktivnostima u zatvoru i sl.

Tijekom projekta su provedena dva istraživanja, jedno o postojećim praksama u europskim zatvorima i jedno evaluacijsko istraživanje o projektnim aktivnostima.

Priručnik o metodama rada i mogućnostima integriranja aktivnog građanstva zatvorenika u rad u zatvorima će biti dostupan do kraja godine na mrežnim stranicama Udruge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *